Somoskő vára & Salgó tájegység

View Calendar
2021-10-10 06:00 - 16:00

2021.10.10

Indulás:

Vámospércs MOL Kút: 05:00

Debrecen SportDirect: 05:45

Program:

9:30-kor érkezés Somoskő várához, ahol egy 2 órás vártúra keretében megtekinthető a szlovák-magyar határon fekvő Nógrád-megyei vár.

Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült középkori vára pár méterre került a trianoni határ mögé. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával, gond nélkül meglátogathatjuk az impozáns várromot és a hegy oldalában, szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert. A vár alatt lévő parkolóból egy meredek ösvény vezet fel a vár lépcsős bejáratához. Itt már Szlovákiában vagyunk, a belépődíjat is euro-ban kérik, bár rendszerint forinttal is lehet fizetni. A várban a kilátáson kívül túl sok látnivaló nincsen, kedvünkre barangolhatunk a vulkáni kúpon álló romok között, keresve a legszebb kilátóhelyeket. A környékbeli bazalthegyek közül Somoskő oszlopos elválású bazaltjai az egyik a legismertebbek. A sziklafalból kihajló, 16 méter hosszú oszlopos bazaltömlés az orgonasípokhoz hasonló.

11:30 körül a Salgó-vár lábához érkezünk, ahol egy túrázós program vár minket. Nem csak Salgó várát, de a közelségében megtalálható Boszorkány-kőhöz is feltúrázunk.

Salgótarján közelében a Medves-fennsík egy magas, kiemelkedő sziklaszirtjét koronázza a büszke Salgó vára. A messziről látszó meredek vulkáni kúpra épült vár romjait könnyű kirándulással látogatjuk meg. A 625 méter magasságú csúcson elképesztő körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre, a Karancsra, a Cseres-hegységre, de látszanak a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Cserhát hegyei is. A várlátogatást összekötjük a nem messze lévő Kis-Salgó tetején uraló érdekes vulkáni képződmény, a kilátóhelyként sem utolsó Boszorkány-kő megtekintésével.
A túra hossza: 3,6 km, időtartama 2 óra, szintkülönbség: 100 m fel, ugyanannyi le. Kényelmes cipő javasolt.

A túra után, hazafelé úton megállunk a Buddha Parkban.

Hazaindulás: 16:00

Ár: 6000Ft

Belépőjegy árak:

Somoskő vára belépő
Felnőtt: 1,15 Euró; Gyermek: 0,50 Euró, de forintban is lehet fizetni.

Salgó vára és a Buddha Park ingyenesen megtekinthető.

Fizetőeszköz: HUF

Jelentkezés: Facebook oldalunkon üzenetben, vagy a 0620/4227979-es telefonszámon

Utazási szabályzat, ÁSZF: https://jentravel.hu/wp-content/uploads/Files/aszf.pdf

Képek: