Jósvafői Cseppkőbarlang & Lillafüred

View Calendar
2022-08-07 06:00 - 16:00

2022.08.07

Indulás:

Vámospércs MOL Kút: 06:00

Debrecen SportDirect: 06:30

Program:

Érkezés 09:30-kor Jósvafőre, ahol a Baradla - Barlang megtekintése előtt lehetőség nyílik a barlang bejárata előtti terület megtekintésére, ezzel együtt a festői Aggteleki Nemzeti Park szépséges tájain és a Jósvafői Tengerszemnél kalandozhatunk. A Tengerszem-tavat 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából. Nem minden előzmény nélkül, ugyanis a mai tó helyén a Klein család már 1840-ben malmot, illetve villanytelepet létesített, s e telep később, 1917-től a falut is ellátta villamos árammal. Napjainkra tökéletes célpontja egy könnyű erdei sétának, de remek pihenőhelye lehet egy komolyabb túrának is.

Kis erdei kalandozás után 11:00-kor indulhat is a Jósvafői-rövidtúra a Baradla- Cseppkőbarlangban. A Baradla-barlang jósvafői bejáratától induló, és ugyanoda visszaérkező túra hossza oda-vissza 1400 m, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe. Bár a túra "mindösszesen" 700 m-t mutat be ebből a hatalmas barlangból, mégis bővelkedik látnivalókban, érdekességekben. A túra első felében cseppkövekkel alig-alig lehet találkozni, mivel az erre a szakaszra jellemző kőzet nem kedvez a kialakulásuknak. Azért ne aggódjunk! Ez a sziklabarlangos rész is rejteget érdekességeket: menet közben gyűrődéseket, vetődéseket, rétegződéseket figyelhetünk meg. A túra második felében pedig a termek egyre díszesebbé válnak, a vad sziklaalakzatok megszelidülnek, különleges képződmények - a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély - között/mellett vezet az út tovább, egészen a túra csúcspontját jelentő Óriások terméig. Itt, a barlangrendszer legnagyobb üregében nemcsak a látvány, hanem az egyedi hangzás is felejthetetlen!

A túra után Lillafüredre indulunk, ahol a délutáni órákat töltjük. A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján, fenséges bükkerdőkkel koszorúzott, vadregényes katlanban fekszik. A romantikus, idilli hangulatot számos látnivaló fokozza. Választhatunk ízletes ételeket kínáló falatozók között, csónakázhatunk a Hámori-tavon, sétálhatunk a Függőkertben, ahol megcsodálhatjuk Magyarország legmagasabb vízesését is. A kalandozni vágyókat Kalandpark várja, libegővel.

Hazaindulás: 17:00

Ár: 6000Ft 

Belépőjegy árak:

Cseppkőbarlang látogatás, jósvafői rövidtúra:

Felnőtt: 3000 Ft
Diák / Nyugdíjas: 2250 Ft
Gyermek (6 éves korig): 300 Ft

Fizetőeszköz: HUF

Jelentkezés: Facebook oldalunkon üzenetben, vagy a 0620/4227979-es telefonszámon

Utazási szabályzat, ÁSZF: https://jentravel.hu/wp-content/uploads/Files/aszf.pdf

Képek: